4 Mart 2017 Cumartesi

MASTİT...

Mastit genellikle tıkanmış ya da tam boşalmamış süt kanalının bir sonucudur. memeler dolduğunda boşaltılmazsa göğüs kanalı tıkanıklığı, göğüs kanalı tıkanıklığı da tedavi edilmezse iltihaplanmaya neden olabilir. buna mastit adı verilir. Enfeksiyon mevcut olabilir veya olmayabilir.
özellikle : *Aniden sütten kesme ya da düzensiz emzirme sonucu süt kanallarının dolması ya da tıkanması *Dar kıyafetler ya da memeye baskı uygulama *Bebeğin memeyi yeterli ve doğru tutamaması (etkili emememe) *Meme uçlarındaki yara ve çatlaklardan dolayı emzirememe Semptomlar neler? Mastitin erken belirtileri sanki sizi grip gibi hissettirebilir. Titreme , ağrı, yorgun halsiz hissetme gibi memeler ağrır ,kızarık ya da şiş olabilir, hatta sıcak ve acı vericidir. Hasta hissedersiniz. Hastalık hissi çok hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ne yapabilirim? memeyi sık sık, ama nazikçe boşaltın. önceliğiniz bu olmalı.Bunu yapmanın en iyi yolu da bebeğinizi emzrimektir. merak etmeyin ilk belirtileri hisseder hissetmez tedaviye başlarsanız emzirmenizde yani bebeğinizin bu sütü almasında bir sakınca yok. . Bununla birlikte,mastit belirtileri tek memede ise diğer memede de benzer bir sorun olabileceğinden diğer göğsün dolmasına izin vermemeye özen gösterin. Bebeğinizin etkili emdiğinden yani sütü içip içmediğinden emin olun. peki memeyi etkili şekilde nasıl boşaltabiliriz ;
*Sutyeninizin gevşek olduğundan emin olun veya çıkarın. *Süt akışınıza yardımcı olmak için beslenirken rahatlayın. *Kollarınızı, bacaklarınızı, sırtınızı, omuzlarınızı ve boynunuzu rahatlatmak hafif egzersizler yapabilirsiniz *sütünüzü sağım yapacaksanız sütün daha rahat salgılanması için ;rahatlatıcı müzik dinleyip bebeğinizi düşünün. * emzirme pozisyonunuzu değiştirin -yani sütün bebeğinize inişine daha kolay izin veren pozisyonları seçmeye çalışın. Örneğin,dört ayak üzerinde' bebeğinize diz çöküp eğilerek emzirebilirsiniz . *Bebeğiniz beslenirken memeye doğru hafifçe vurarak memeyi masaj yapın.bu masaj tıkanıklığın hareket etmesine yardımcı olabilir. *mastitiniz varsa sütünüz tuzlu olabilir ve bebek emmek istemeyebilir böyle durumlarda sık sık ılık duş alıp memeye masaj yaparak memeyi boşaltabilirsiniz bunun yanı sıra : Mastit olduğunuzda dinlenmek çok önemlidir. Mümkünse yatın, Yatmaya giderseniz, bebeğinizi, ve bebek bezlerini ve kendi yiyecek ve içeceklerinizi yanınıza alın, böylece bunlar için bile olsa kalkmak zorunda kalmazsınız . ateşiniz çok yükselir halsizliğiniz artar ise mutlaka dr unuza başvurun

bebeklerin ilk 2 yılda gelişimi.. ÖNEMLİ

Emzirilen bebekler için normal olan nedir?

Dünya Sağlık Örgütü büyüme standartlarına göre ;

anne sütüyle beslenen bebeklerde büyüme

*yeni doğan Bir bebek ilk haftada doğum ağırlığının % 5-10'unu kaybeder ve bunu 2-3 hafta içinde geri kazanır ve doğum kilosuna geri döner .

*Yaşamın ilk 6 ayında bebek, günde 20-30 gr., haftada 150-250 gr., ayda 600-900 gr. bir artış gösterir. (her ay 1kg almak zorunda değil , bu kiloyu almadığında mama başlanmak zorundada değilsiniz)

*ilk 5 ayda doğum kilosunun 2 katına, (sütüm yetiyor mu endişesine son ) *1 yaşında 3 katına 

*2 yaşında ise 4 katına ulaşmış olur.

*Yine boy ilk yıl % 50 oranında artış gösterir.


Bununla birlikte, tüm bebekler farklı büyürler ve bunlar sadece genel kurallardır. Bebeğinizin büyümesi konusunda endişeleriniz varsa, bebeğinizin genel sağlığının kapsamlı bir değerlendirmesi için doktorunuza danışın.



bunun yanı sıra bazı bebeklerde doğum sonrası düzenli emzirme olmasına rağmen aşırı kilo kaybı görülebilir .yapılan araştırmalarda bu aşırı kilo kaybının doğum yöntemiyle alakalı olabileceği saptanmış sevgili anneler. bu araştırmalar özellikle de doğum sırasında anneye intravenöz sıvıların ( serum ) verilmesinden ötürü yeni doğan bebeklerinin aşırı hidrasyona uğramış olup olmadığına bakmak üzerine yoğunlaşmıştır. yani; anne, doğum sırasında intravenöz sıvılar aldığında, örneğin epidural anestezi gibi, bebeğin vücudundaki bu aşırı sıvı özellikle de 1. günde idrar yaparken doğal olarak atılır ve bebeğin aşırı miktarda kilo vermiş gibi görünmesine neden olabilir.