Emzirilen bebekler için normal olan nedir?
Dünya Sağlık Örgütü büyüme standartlarına göre ;
anne sütüyle beslenen bebeklerde büyüme
*yeni doğan Bir bebek ilk haftada doğum ağırlığının % 5-10'unu kaybeder ve bunu 2-3 hafta içinde geri kazanır ve doğum kilosuna geri döner .
*Yaşamın ilk 6 ayında bebek, günde 20-30 gr., haftada 150-250 gr., ayda 600-900 gr. bir artış gösterir. (her ay 1kg almak zorunda değil , bu kiloyu almadığında mama başlanmak zorundada değilsiniz)
*ilk 5 ayda doğum kilosunun 2 katına, (sütüm yetiyor mu endişesine son ) *1 yaşında 3 katına
*2 yaşında ise 4 katına ulaşmış olur.
*Yine boy ilk yıl % 50 oranında artış gösterir.
Bununla birlikte, tüm bebekler farklı büyürler ve bunlar sadece genel kurallardır. Bebeğinizin büyümesi konusunda endişeleriniz varsa, bebeğinizin genel sağlığının kapsamlı bir değerlendirmesi için doktorunuza danışın.
bunun yanı sıra bazı bebeklerde doğum sonrası düzenli emzirme olmasına rağmen aşırı kilo kaybı görülebilir .yapılan araştırmalarda bu aşırı kilo kaybının doğum yöntemiyle alakalı olabileceği saptanmış sevgili anneler. bu araştırmalar özellikle de
doğum sırasında anneye intravenöz sıvıların ( serum ) verilmesinden ötürü yeni doğan bebeklerinin aşırı hidrasyona uğramış olup olmadığına bakmak üzerine yoğunlaşmıştır.
yani;
anne, doğum sırasında intravenöz sıvılar aldığında, örneğin epidural anestezi gibi, bebeğin vücudundaki bu aşırı sıvı özellikle de 1. günde idrar yaparken doğal olarak atılır ve bebeğin aşırı miktarda kilo vermiş gibi görünmesine neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder