bebeğim kilo almıyor
sevgili anneler bir çok anne emziriyorum ama bebeğim kilo almıyor . sütüm mü yaramıyor ? sütüm kalitesiz mi ? gibi aslında aslı olmayan düşüncelere kapılıyor.
öncelikle bebeğin kilo almama ya da yeterli kiloya ulaşamama nedenlerine bir bakalım:
Yeterli süt alamaması;
bebeğin düzenli emzirilmesine ragmen yeterli süt alamaması bazı nedenere bağlıdır sevgili anneler .mesela
bebek memeye doğru konumlanamamış ve etkili emme sağlanamışsa
anne de süt arzı oluşmuyor ya da yetersiz ise (grandüler doku yetersizliği,tiroıd , hormonal problemler )
bebekte dil bağı varsa ve bebek memeyi tam boşaltamıyor ise
2 bebekteki sağlık sorunları
Bazen bebekle altta yatan sağlık sorunlarıda kilo alımında etkili olabiliyor, ne gibi ?
solunum veya kalp rahatsızlığı,
nörolojik sorunlar,
süt alerjisi ,
anemi, genetik sendrom, protein alerjisi (aşırı kusmadan dolayı)
3 ya da kısır döngü
evet sevgilianneler kısır döngü . peki nasıl? bazen bebekler kısa kısa emip meme de uyumak isteyebilir ,ya da henüz çene kasları kuvvetlenmediği için aktif ememez bebek anne de bebeğim tok uyuyor diye düşünüp beslenmeye ara verebilir .bebeğin özellikle de ilk günler sık beslenmemesi annedeki süt arzını olumsuz etkiler bu da eşittir düşük kilo alımıdır.
peki bebeğimizin beslendiğini yeteri kadar kilo aldığını nasıl anlarız . sevgili anneler Günde 6 defa idrar yapan, 1-2 defa da kaka yapan bir bebek yeterli besleniyor sayılır.
Yeterli beslenen bir bebek, ilk 6 aylık dönemde ayda ortalama en az 600-700 gr alması beklenir. Bu haftada en az 150-200 gr. tartı alması demektir. Ancak düzenli kilo alan bebeklerde, bazen kilo almada geçici duraklamalar olabilir. Böyle bir durumda telaşa kapılmamalı, 2 hafta kadar bekledikten sonra değişme görülmezse doktora danışılmalıdır.
yani Günde 30g-40g kilo alımı ilk 3 ay için bebeğinizin büyüdüğünü gösterir. Bu kilo , 3-6 ay arasında yavaşlar ve ortalama 20 gr a düşebilirç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder