1 Mayıs 2017 Pazartesi

Emzirme ve oruç

Hamile ve emziren anneler  Hadis'e göre açlıktan muaftır deniyor. Fakat
Bazı kültürler Hadis'i çok genel olarak yorumluyor sevgili anneler ve emzirirken oruç tutulabilir diyor. Yani  bebeklerini olumsuz etkilemedikçe emzirme döneminde oruç tutulabilir diyor. Bazı bilim adamları ise, oruç tutmak yerine, yoksullara yemek ve ya yardim vs. Verebilirsiniz diyor.peki işin aslı ne ?
. sağlıklı ve iyi beslenen bir annenin alacakaranlık ile şafak arasındaki yemeyi ve içmesini sağlayacak yeterli zamani olacağından bu durumun  süt tedarik hacmini bir bütün olarak düşürmedigi düşünülüyor.yani ;
Ramazan orucunun, anne sütünün makro besin kompozisyonu ve dolayısıyla bebeklerin büyümesi üzerinde belirgin bir etkisi yok.ancak  Çinko, magnezyum ve potasyum gibi bazı mikro besin elementlerinde önemli farklılıklar olduğunu soyluyor uzmanlar.  Özetle annenin açlıktan dolayı sutu azalmasa da besin değerinde farkliliklar oldugu gözlenmiş. Bunun yani sıra oruç süresince vücudun susuz kalmasindan dolayı anne sütunun de %90inin su oldugunu düşününce anne dehidre olabilir ve bu dehisrasyon süt arzını ciddi derecede azaltabilir deniyor.
.
.tüm bunlara ek olarak bebeğinizin ayını goz önüne alarak oruca karar verebilirsiniz sevgili anneler.  Bebeğiniz  altı aydan küçük ve anne sütüne tamamen bağımlıysa, oruç süt arzinizi azaltacağı için bu donemde oruç tutmayı biraz daha erteleyebilirsiniz. Fakat Bebeğiniz bir yaşından büyük anne sutu alımınin yani sira  tamamlayıcı gıdalarda alıyor ise yine sıvı aliminiza dikkat ederek oruc tutmayi deneyebilirsiniz.
mzirme araştırması, kısa süreli açlıktan yemek yemenin süt arzını azaltmayacağını, ancak ciddi dehidrasyonun süt arzını azaltabileceğini söylemektedir. Açlık, anne sütünün biyokimyasal / besin içeriğini belirli bir derece etkilemektedir.

Bunun yani sıra ; Ramazanda oruç tutan 2-5 aylık bebekleri olan anneler üzerinde yapılan bir incelemede ; yaklaşık 12 saat oruç tutan annelerin sutunde ; bebek büyümesi ve makro besin içeriğinin etkilenmedigi fakat, anne sütünün (çinko, magnezyum ve potasyum) çeşitli besin maddelerinin seviyelerinin azaldığını ve emziren annelerin beslenme durumlarının etkilendiğini buldular. Yine Batı Afrika'da Ramazan için oruç tutan kadınlar inceledinde  süt hacminin etkilenmediğini, ancak süt kompozisyonunun belli ölçüde değiştiğini gördüler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder