3 Temmuz 2017 Pazartesi

ilk 6 ay sadece anne sütü...

Sevgili anneler şimdi sizinle ; tüm bebeklerin ilk altı aylık dönem için ( ilk 4-6 ay değil ) yalnızca anne sütü almalarını (tahıl, meyve suyu veya başka gıdalar) önermeyen kuruluşlardan sadece birkaçını paylaşacağım .


Sevgili anneler  3 aydan sonra bebeklerin görüş mesafesi uzuyor Bundan dolayı siz bir şey yerken elinize bakabilir yemek isteyebilir Fakat unutmayın ki bebeğiniz tadını bilmediği bir şeyi canı çekmez✋✋
.
. Aman elime baktı Canı istemiştir birazcık tattirayım gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın🚫🚫 .
.hep belirtiyorum erken ek gıda anne sütü alımını azaltır ileride astım obezite alerji gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
.
. ek gıda için en uygun dönem 6. Aydır
.
.🚫 bebek yeteri kadar kilo almıyor diye ek gıdaya başlanmaz .
.🚫ileride iştahlı olsun her şeyden yesin besinleri Reddetmesin diye ek gıdaya başlanmaz
. belirtmeliyim ki bunun bilimsel bir açıklaması yok zaten
.
.🚫 Her şeyden biraz tatsin Damak Tadı gelişsin diye ek gıdaya başlanmaz
.
. Öyle ki anne sütü Yokluğunda bile bebek yeteri kadar kilo alamadığında dahi ilk alternatifiniz başka bir annenin sütü bulamadığınız da anne sütüne en yakın formül mama başlanmalıdır Fakat bunun alternatifi asla ek gıda değildir zaten bir yaşına kadar da ana besin anne sütüdür hep söylediğim gibi ek gıda doyumluk değil tadımlık olmalıdır... Erken ek gıdanın en önemli etkisi anne sütünün alımını azaltmasidir. Proteinlerin günlük toplam enerjiye olan katkısını sınırlar, bu da büyüme hızını etkiler.

İlk 6 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu dönemde de verirseniz bebek ek gıdaları alabilir önemli olan bu bebeklerin ek gıdaları alabilmeleri değil, barsak gelişimlerinin ve sindirim enzimlerinin yeterince gelişmiş  olmaları; böbrek ve karaciğerin ek besin yükünü kaldırabilmesidir.

Bebeğin mide-barsak sistemi adapte formüller dışında, ek gıdaları sindirebilecek olgunlukta değildir. Sindirim sisteminde koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli amilaz ve lipaz enzimleri yetersiz salgılanırlar.

Erken ek gıda böbreklerin katı yükünü, sodyum ve ürenin serum düzeylerini arttırır, kan yoğunluğunda artışa ve sıvı kaybına yol açar....
emziren anne aromalı veya baharatlı yiyecekler yiyebilir mi?
Ne dersin sevgili anne yiyebilir misin ? o zaman sana iyi haber :)

genel olarak evet . peki nasıl ?

sevgili anneler genele bakacak olursak aslında düzenli olarak baharatlı gıdalar ve güçlü aromalı gıdalar yiyen birçok kültür var ve bu annelerin bebeklerinin büyük bir yüzdesinin huzursuz ya da gazlı olmasında annelerinin yediği gıdalarla ilgili bir bağlantı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamıştır.

Sarımsak gibi bazı keskin lezzetlerin süte geçeceğini biliyoruz , ancak bu bile sorun yaratmamaktadır. Hatta yapılan çalışmalar annenin sarımsak yedikten sonra bebeğinin daha iyi emdiğini gösteriyor.( küçük bir hatırlatma ;emzirme döneminde süt yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi besin yok , fakat annenin emzirme döneminde yediği yiyeceklerin çeşitliliği ileri dönemde bebeklerin damak tadını ve beslenme alışkanlıklarını belirliyor )

peki annenin yediği "gazlı yiyecekler" bebeği nasıl etkiler?
emziren annelere gaz yapacağı gerekçesi ile ; brokoli, karnabahar, lahana, fasulye vb. Gibi gıdalar tüketmemesi konusunda uyarı yapıp annenin "peki o zaman ne yiyeceğim " kaygısına düşürmek ne yazık ki ata sporumuz :)

Ancak sevgili anneler yediğiniz gaz yapan yiyeceklerin , bebeğinizi diğer gıdalardan daha fazla etkileme potansiyeli yoktur. :)
Yediğiniz belirli gıdalar sizde gaz yapabilir . Bununla birlikte, emzirme, karnındaki veya sindirim kanalındaki değil, annenin kanından geçen şeyle yapılır. Ne gaz ne de sindirilmemiş karbohidratlar (anne karnında bozunum gaza neden olabilir) annenin kanına girer, bu nedenle bu şeylerin bebeğinizi gazlı hale getirmek için sütünüze geçmesi olanaksızdır. Bu, bebeğinizin belirli bir gıdaya duyarlı olmayacağını söylemez , ancak bir gıdanın bebeği etkileme potansiyeli, anne gulyabani olmasına bakmaksızın gerçekten ilgisizdir