10 Nisan 2017 Pazartesi

anne sütü içeriği üzerine...

Sevgili anneler sadece anne sütü alan bir bebeğin eksTra suya ihtiyacı yoktur . mucizevi karışım süt olarak adlandırılmasına rağmen, aslında anne sütünün %90’ı sudan oluşmaktadır çünkü. Bu da son derece önemli bir özelliktir. Çünkü bebeklerin besinin yanı sıra sıvı olarak suya da ihtiyaçları vardır. Anne sütü tüm bu su ve besin ihtiyacını hijyenik şekilde uygun ısıda ve yoğunlukta sağlamaktadır . 

Doğum sonrası annenin sütünün gelip gelmemesi fizyolojik nedenlerin yanı sıra annenin emzirme isteğine de bağlıdır . fakat süt üretimi annenin inisitiyatifinde değildir  . Dolayısıyla anne sütü içinde değişen besin değerlerini de, kuşkusuz annenin kendisi belirlememektedir. Çünkü bir annenin bebeği için gerekli olan besinleri an an bilmesinin imkanı yoktur. Bu da emzirme döneminde yediklerim sütüme geçer kaygısının boşa olduğunu gösteriyor sevgili anneler :)
 Annenin bedeninde oluşan sütün içeriğini kontrol etmesi mümkün değildir. Anne sütü bebeğin geçirdiği evrelere göre değişmekte ve bebeğin hangi döneminde hangi besine ihtiyacı varsa sütün içeriği de bu döneme göre farklılık göstermektedir. 
Özetle anne sütü günceldir . bebeğin gelişimine hatta hastalık dönemlerine göre bile farklı içerikte üretilir .
öyle ki ; yapılan araştırmalar anne sütünün bebeğin cinsiyetine bağlı olarak, farklı büyüme ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına farklı seviyelerde besin içediğini göstermektedir . Yapılan deneyler anne sütündeki yağ, protein, vitamin, şeker, mineraller ve hormon seviyelerinin erkek ve kız bebekler için farklı olduğunu göstermiştir. Özetele ; Yapılan araştırmalar erkek bebekler için üretilen sütün yağ ve protein bakımından %35 daha yoğun olduğunu göstermektedir. Kız bebek emziren annelerin sütü daha az yağlı olmasına rağmen kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Bu durum kızların iskelet sisteminin daha hızlı gelişmesini sağlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder