8 Mart 2017 Çarşamba

ANNE SÜTÜ NASIL VE NE ZAMAN OLUŞUYOR ?


Sevgili anneler bir çoğunuzun sandığı gibi süt üretimi doğumdan hemen sonra başlamıyor.
Tersine gebeliğinizin 2.trimesterinde memeler KOLOSTRUM üretmeye başlıyor bile . yani erken doğumlarda bile sütünüz hazır ;) fakat vücuttaki yüksek progesteron miktarı yüzünden süt salınımı engelleniyor. Doğumdan sonra plasentanın dışarı atılmasıyla ya da sezaryen sırasında alınmasıyla progesteron /östrojen ve hormon düzeyleriniz düşüyor normale dönüyor. ve doğumdan ortalama 30-40 saat sonra ( daha önce bahsetmiştim başlarda gelen az miktarda ama yoğun ve besleyici süt kolostrum asıl sütünüz inene kadar bebeğiniz için ana besin her hangi takviyeye gerek yok yani ) başlıyor ve ortalama 2-3 gün içinde memelerde dolgunluk hissi başlıyor.

Özetle Süt üretimi arz ve talep süreci olarak başlamıyor. Hamilelik ve doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca, süt salınımı hormonal olarak yönlendiriliyor - buna endokrin kontrol sistemi denir . ( yani emzirmeye istekli olmanız , psikolojiniz ruh haliniz bu dönemde çok önemli) ve yukarıda belirttiğim gibi anne gebeliğin 2.yarısında kolostrum yapmaya başlıyor (Lactogenesis I) ve doğumdan sonraki 30-40 saat içinde sütünde hacim artıyor (Lactogenesis II).

tabi fizyolojik nedenlerden dolayı süt inişi gecikebiliyor bunları göz önünde bulundurup mamaya başlamadan önce bir kere bir kere daha düşünmekte fayda var sevgili anneler .



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder